WLTP

WLTP – Az autók hétköznapi teljesítményének vizsgálata

 

A WLTP a Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure, vagyis a személygépjárművekre vonatkozó, világszinten harmonizált tesztciklus rövidítése. Ez a vizsgálat többféle vezetési körülménynek teszi ki az autókat, mint a korábban használt és mára elavult New European Driving Cycle (NEDC) teszt. 


A 2017 szeptemberében bevezetett WLTP tesztjeit laboratóriumi körülmények között, szigorú felügyelet mellett végzik az új személyautók üzemanyag-fogyasztásának, szén-dioxid-kibocsátásának és szennyezőanyag-szintjének megállapítása céljából. Az elektromos, illetve hálózatról tölthető hibrid járművek energiafogyasztását is a WLTP-tesztekkel mérik majd.


Az új típusú vizsgálatok célja, hogy pontosabb képet adjanak a fogyasztóknak az új járművek hétköznapi körülmények között nyújtott teljesítményéről.  


A Mazda továbbfejlesztett SKYACTIV motorjai természetesen megfelelnek a legújabb Euro 6d előírásoknak, és továbbra is olyan technológiák kidolgozása a célunk, amelyek megfelelnek a kibocsátásra vonatkozó szigorú szabályoknak, és a tiszta, hatékony működés mellett egyedülálló vezetési élményt is biztosítanak.


Mi különbözteti meg az új teszteket a korábbiaktól?

Mostanáig az Európai Unióban eladás előtt az összes új járművet az NEDC (New European Driving Cycle, vagyis új európai menetciklus) alapján tesztelték. Ezt a vizsgálatot azonban még az 1980-as években vezették be, és azóta a technológiai fejlődésnek köszönhetően nemcsak az autók változtak, hanem az útviszonyok és a vezetési szokások is. A régi teszt inkább elméleti feltevéseken, semmint tényleges vezetési viselkedési mintákon alapult.

 

A mai autók olyan felszereltséggel is rendelkezhetnek, mint a négykerékhajtás vagy a légkondicionáló rendszer. Ezek befolyásolják a kibocsátást és az üzemanyag-fogyasztást, amit a korábbi tesztek még nem vettek számításba. Ennek következtében jelentős eltérés lépett fel az autók laboratóriumi környezetben, illetve a hétköznapi használat során mutatott teljesítménye között.

 

A WLTP-tesztek ehhez képest nagy előrelépést jelentenek. Úgy lettek kialakítva, hogy jobban tükrözzék a valóságban is előforduló vezetési körülményeket, és olyan szempontokat is figyelembe vegyenek, mint a környezeti hőmérséklet, az abroncsnyomás vagy a gördülési ellenállás. A WLTP-ciklus 50%-kal hosszabb, mint az NEDC-teszt (20 helyett 30 perc), a tesztelés pedig kétszer akkora távolsággal, valamint nagyobb maximális és átlagos sebességgel történik. 

WLTP – Az autóvezetők és -tulajdonosok számára nyújtott előnyök

A vizsgálat pontosabb képet ad az új autók üzemanyag-fogyasztásáról és károsanyag-kibocsátásáról. Így a vásárló az új modellek reálisabb teszteredményeinek összehasonlításával megalapozottabb döntést hozhat. Mivel a tesztek az összes gyártott autóra vonatkozó globális szabvánnyá kezdenek válni, a kapott adatok a világ bármely pontján megbízhatóan tükrözik a valóságot.

 

A WLTP megváltoztatja az új járművek tesztelésének módját, a Mazda által biztosított vezetési élményre azonban nincs hatással. A Mazda legfontosabb tulajdonsága mindig is az autó és a vezető között a ló és a lovas mintájára kialakuló különleges érzelmi kötelék marad. Továbbfejlesztett SKYACTIV motorjaink megfelelnek a legújabb Euro 6d előírásoknak, és továbbra is törekszünk olyan technológiák kidolgozására, amelyek megfelelnek a kibocsátásra vonatkozó szigorú szabályoknak, és a tiszta, hatékony működés mellett egyedülálló vezetési élményt is biztosítanak.

A WLTP-tesztekre és a módosítások végrehajtására több fázisban kerül sor

A WLTP az új Euro 6c- és 6d-TEMP előírások részeként 2017. szeptember 1-én lépett életbe az új modellekre vonatkozóan, és 2018. szeptember 1-től az összes regisztrált új járműre érvényes lesz.

 

2019 januárjától minden eladásra váró új autó esetében csak a WLTP-tesztek adatai lesznek feltüntetve.  
A WLTP-vel kapcsolatos gyakori kérdések

Az üzemanyag-fogyasztásra és a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó adatok pontosan tükrözik a vezetési stílusomat?

Ahogy az a laboratóriumi tesztek esetében megszokott, eltérések jelentkezhetnek a vizsgálatok során mért és a való életben tapasztalható vezetési mutatók között. A WLTP adatai azonban a korábbi tesztek eredményeinél jóval közelebb állnak a valósághoz.

Könnyebben át lehet majd látni, hogy az autóba szerelt berendezések hogyan befolyásolják az üzemanyag-fogyasztást?

Igen. A WLTP kimutatja, hogy a különböző kerekek és abroncsok, riasztók, parkolást segítő érzékelők, elektromos ülések és egyéb tényezők milyen hatással vannak az üzemanyag-fogyasztásra. A régi NEDC-teszt csakis az alapmodelleket vetette vizsgálat alá.